Saturday 16 August 2014

Jenang Ladu Boleh Diadu


Ini dia jenang yang menurut lidah saya paling juara diantara jenang-jenang lainnya.....Jenang Ladu khas Banjarnegara Jawa Tengah.
Jenang/dodol  yang pulen, manis dipadu dengan gurihnya wijen yang ditumbuk halus, membuat saya sulit berhenti mengunyah...ingin lagi..lagi dan lagi




Bahan :
300 gr beras ketan
150 gr wijen
1 buah kelapa parut
1 sdt air kapur sirih
250 gr gula jawa/merah
500 ml santan

Cara Membuat :
Beras ketan disangrai, kemudian ditumbuk.
Sangrai parutan kelapa campur dengan gula merah dan wijen tumbuk
Aduk semua bahan.
Bentuk pipih kotak 
Kemas dengan plastik transparan

Siap di santap

Jika ke Banjarnegara mampirlah ke kawasan Wangon..disinilah Jenang Ladu di produksi besar-besaran untuk kemudian dipasarkan di wilayah Banjarnegara dan sekitarnya



No comments:

Post a Comment